124 vesivoimalaitoksen data keskitetysti pilveen

Energiayhtiö Fortum panostaa tiedolla johtamiseen. Yhtiö mahdollistaa koneopin hyödyntämisen jopa sata vuotta vanhoille voimalaitoksilleen keräämällä kaiken vesivoimalaitoksistaan saatavan tiedon yhteen paikkaan.

Fortum Imatran vesivoimalaitos
Imatran vesivoimalaitos otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 1929. Kuva: Fortum

Dataa on, mutta siihen on vaikea päästä käsiksi

Fortum haluaa parantaa vesivoimalaitoksiensa toimintaa tiedon avulla. Merkittävä ja välttämätön askel tässä prosessissa on viedä kaikista laitoksista saatava data keskitetysti yhteen paikkaan, jotta se olisi helposti saatavilla ja hyödynnettävissä eteenpäin.

Se tiedettiin, että dataa on. Data oli kuitenkin taltioitu vain paikallisesti ja päästäkseen siihen käsiksi, täytyi matkustaa paikan päälle. Lisähaastetta toi tiedon lyhyt säilyvyysaika. Jossain tapauksissa kävi niin, että kun laitokselle viimein päästiin, tarvittava data oli jo pyyhkiytynyt järjestelmästä. Pitkät matkat olivat rasite niin ajallisesti kuin myös ympäristön kannalta. Oli selvää, että tähän on löydettävä ratkaisu.

Tiedettiin, että dataa oli saatavilla. Haaste oli päästä siihen käsiksi.

Jens Mäkitalo, IT Service Manager, Fortum Hydro

Data pilveen IoT Gateway:n avulla

Tavoitteena oli kerätä kaikki mahdollinen data talteen siten, että sitä pystyttiin hyödyntämään ajasta ja paikasta riippumatta. Fortum etsi teollisuusympäristöön soveltuvaa ratkaisua, jonka avulla pystyttiin viemään tieto lukuisista erilaisista koneista ja järjestelmistä pilveen – turvallisuudesta ja luotettavuudesta tinkimättä. Novotekin tarjoamassa ratkaisussa toteutuivat kaikki Fortumin asettamat vaatimukset.

Novotekin Edge Gateway – ratkaisu:

Projektin kulku

Projektin alussa Novotek suunnitteli yhdessä Fortumin kanssa arkkitehtuurin sekä ratkaisun tekniset ominaisuudet. Vesivoimalaitokset liitettiin pilveen yksitellen. Fortum hoiti vesivoimalaitoksen päässä tarvittavat toimenpiteet. Novotek valmisteli Fortumin pyynnöstä Edge Gateway-laitteen, lähetti sen Fortumin haluamalle laitokselle ja konfiguroi järjestelmän etänä. Haastavuutta projektiin toivat yhteensopivuusongelmat, mitkä syntyivät, kun hyvinkin vanhoja järjestelmiä yhdistettiin uusiin järjestelmiin. Nopeimmillaan laitoksen yhdistämien vei kaiken kaikkiaan kaksi viikkoa. Onnistuneen yhteistyön kautta saadun datan määrä on ylittänyt odotukset.

Vuoden 2022 lopussa reilu 80 laitosta 124:sta on konfiguroitu ja yhdistetty pilveen. Projekti on edelleen käynnissä, ja pian Fortum pääsee hyödyntämään kaikkien vesivoimalaitostensa dataa pilvipalvelussa ajasta ja paikasta riippumatta.

Yhteistyö Novotekin kanssa

Yhteistyö Novotekin kanssa on Jens Mäkitalon mukaan sujunut hyvin, ja he ovat aina saaneet tarvitsemansa avun. Jensin sanoin osaamisen ulkoistaminen on ollut järkevää, kaikkea osaamista ei tarvitse löytyä talon sisältä. Hyvä kumppani tuo lisäarvoa tekemiseen ja nopeuttaa projektin läpiviemisaikaa.

Krangaede Fortum Hydro
Vesivoimalaitokset tuottavat hiilineutraalia energiaa. Kuvassa Krangeden voimalaitos Ruotsissa | Kuva: Fortum

Tavoitteena tuottaa mahdollisimman paljon puhdasta energiaa

Nyt Fortumilla on pääsy suurempaan määrään dataa, kuin he osasivat alun perin odottaa. Dataan perustuvien päätösten tekeminen helpottuu huomattavasti, laitosten toimintaa voidaan kehittää kokonaisvaltaisemmin ja kunnossapitotoimet voidaan suunnitella optimaalisemmin.

”Haluamme pystyä ennakoimaan mahdollisia häiriöitä ja parantaa vesivoimalaitosten käytettävyyttä”, kertoo Jens Mäkitalo, IT Service Manager, Fortum  

Saamansa datan avulla Fortum pystyy digitalisoimaan toimintaansa edelleen. Tiedonsiirtoratkaisu on vasta alkua, tulevaisuudessa tarkoitus on viedä vesivoimalaitosten digitalisaatiota eteenpäin ja luoda kerätyn datan pohjalta esimerkiksi koneoppimismalleja.

Olemme vasta datan hyödyntämisen alkuvaiheessa. Odotuksemme ovat korkealla. Haluamme säästää kunnossapitokustannuksissa, välttää vikatiloja ja tuottaa enemmän puhdasta energiaa.

Jens Mäkitalo, IT Service Manager, Fortum
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Teollinen IoT yhdistää koneet ja laitteet
Kepware KEPServerEX

Johtava kommunikaatioalusta PLC- ja automaatiojärjestelmien tiedon yhdistämiseen.

Siirry tuotesivulle
heart icon
Asiakastarina

Nordkalk otti käyttöön tiedonkeruuarkkitehtuurin tuotantovolyymien ja varastosaldojen reaaliaikaiseen seurantaan.

Lue asiakastarina
DataSheet
Blogi

Miten teollinen internet muuttaa tuotantolaitosten toimintaa?

Lue blogikirjoitus

Kiinnostuitko?

Tai heräsikö kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Ota yhteyttä