Ota yhteyttä

Keskustele asiantuntijan kanssa

Hyväksyn täten Novotek:n henkilötietokäytännön

Version- ja konfiguraationhallinta ovat tärkeitä toimintoja

Tehtaiden ja eri infrastruktuurijärjestelmien toimintaa ohjaavat erilaiset automaatio- ja tietotekniset järjestelmät. Kyky korjata ja toipua niiden vikaantumisista on kriittistä toiminnan jatkuvuuden kannalta. 

 

Konfiguraationhallinta, versionhallinta ja varmuuskopiot. Mitä ne ovat ja miksi ne ovat tärkeitä?

Pohjimmiltaan kyse on laitoksesi toiminnan ja jatkuvuuden turvaamisesta. Usein varmuuskopioita säilytetään tiedostopalvelimilla ja toimittajien arkistoissa. Useimmiten versiot ovat vanhentuneita ja varmuuskopiointi epäsäännöllistä. Seuraavassa kerromme konsepteista toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Voitkin sen perusteella pohtia miten asiat sopivat sinun ympäristöösi. On tärkeää ymmärtää toimistosovellusten ja tehdassovellusten varmuuskopioinnin erot. Useimmat antavat tehtävät IT-organisaation hoidettavaksi, vaikka heillä harvoin on riittävää osaamista automaatiosovelluksista.

Lue lisää versionhallinta ja Versiondog

Ota yhteyttä ja pyydä maksuton web-demo. Soita 020 7959 450 tai lähetä sähköpostia info@novotek.fi

Tavoitteet

Miksi hallita ja varmuuskopioida tehtaan tuotantojärjestelmiä? Tärkeimpänä tietysti mahdollisuus jatkaa toimintaa mahdollisimman nopeasti vikatilanteissa. Toisaalta on tärkeää mahdollistaa eri versioiden käyttö ja syyt miksi muutoksia on tehty. Tämä on tärkeää erityisesti koneiden ja linjojen toimintaa optimoitaessa. Kyse on myöskin tehdasjärjestelmien omistajuudesta. Monesti ohjelmaversiot ovat laitetoimittajilla ja ulkoisilla asiantuntijoilla. Versionhallinnan avulla mahdollistat omistajuuden siirron itsellesi. 

Varmuuskopiointi ja palautus

Tämä on kaikkein tavallisin käyttötapaus. Mikäli laitteet hajoavat, tulee olla mahdollisuus palauttaa tuotanto mahdollisimman nopeasti. Useat yritykset ovat laatineet suunnitelmia liiketoiminnan jatkuvuuden varalta, mutta usein automaatiotasolla on selviä puutteita käytännön toteutuksessa. Useimmilla on käytössään esimerkiksi EAM/kunnossapitojärjestelmä, jossa on listattuna laitteistot komponenttitasolla ja niiden varaosat. Ohjelmistoja ei kuitenkaan tyypillisesti ole järjestelmiin viety. Ohjelmistojen hallinta onkin usein tehty verkkolevyille, joskin käytännössä varmuuskopiot ovat harvoin aukottomia tällä tavoin.

Versionhallinta ja omistajuus

Mitä useampi henkilö ja taho työskentelee järjestelmiesi parissa, sitä tärkeämpää on hallita versioita ja varmuuskopioita. Markkinoilla on useita erilaisia versionhallintaohjelmistoja, joskin ne ovat tyypillisesti ohjelmistokehityksen tarpeisiin tehtyjä. Ne eivät esimerkiksi mahdollista valittujen asetusarvojen ja muiden ajoparametrien tallentamista.

Täysi hallinta 

Yllättävän harva yritys versioi tai systemaattisesti hallinnoi ohjelmistojaan, vaikka niihin on käytetty merkittävästi rahaa ja ne ovat tärkeässä roolissa liiketoiminnan ja sen jatkuvuuden kannalta. Ohjelmistokoodit ja –versiot ovat usein hajallaan eri organisaatioissa: itsellä ja toimittajilla. Sopivalla versionhallintaratkaisulla, toimintatavoilla ja sopimuksilla sinun on mahdollista saada versiot omaan hallintaasi. Järjestelmä tukee mm. toimittajien ja ulkoisten asiantuntijoiden pääsyä vain heitä koskeviin koneisiin ja laitteisiin.

Logiikoiden ja muiden automaatiolaitteiden versiointi

Versiointi on perinteisesti toteutettu erikoistyökalujen ja muistiyksiköiden avulla. Nykyisin monissa laitteissa on Ethernet-liityntä, mutta ne vaativat usein laitekohtaisia työkaluja liittymiseen. Varmuuskopioitaessa on huomioitava että koodia ja työkaluja on useita erilaisia: Logiikka-, robotti-, NC-, taajuusmuuttajaohjelmia jne. Oikealla työkalulla voidaan hallita laaja kirjo erilaisia laitteita.

Miksi perinteinen IT-varmuuskopiointi ei riitä?

PC:tä on käytetty tuotannossa 80-luvulta lähtien. Useimmat IT-organisaatiot käsittelevät tuotannon PC:tä samoin kuin toimisto-PC:tä, vaikka näillä on olennaisia eroja. Tuotannon PC:n elinkaari on tyypillisesti paljon pidempi kuin toimisto-PC:n ja myöskin niiden päivityssykli- ja käytännöt poikkeavat toisistaan. Automaatiosovellukset sisältävät usein laiteläheisiä komponentteja, joita IT-organisaatiot eivät tunne. Myöskin käyttöjärjestelmät saattavat olla hyvinkin vanhoja. Näinollen normaalit IT-varmuuskopioinnin ja laitteidenhallinta ei ole riittävä turva jatkuvuudelle. 
 

Lataukset

Document: Supported Devices/Software

The list of devices shows all currently supported devices and software for Versiondog.

Customer Story - Nestlé

In de Nestlé fabriek in Mainz, Duitsland, wordt Versiondog gebruikt als strategische tool voor het beheer van besturingsprogrammatuur, waarmee niet alleen veel tijd maar ook veel ellende bespaard wordt.

Article - Effective Data Management

Who changed what, where, when and why? In the field of automated production, the higher the level of automation, the more important it is to precisely coordinate all elements involved in the process.

Article - Have you made a backup yet today?

Backing up is the term generally used in the computer world for making a copy of your data in case your working data is lost. If this happens, the backup copy can be used as the basis of restoring the data to its pre-loss state.

Tarvitsetko tukea tuotannon suorituskyvyn kehittämiseen? Varaa maksuton web-esittely

Täytä oheinen lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Kerromme, mikä ratkaisu tukisi teidän tuotantoanne.

Voit myös lähettää meille sähköpostia osoitteeseen info@novotek.fi tai soittaa numeroon 0207 959 450.

Hyväksyn täten Novotek:n henkilötietokäytännön