Brunberg kehittää tuotantoa RS Production OEE järjestelmällä

Suomen vanhin makeistehdas Brunberg on valmistanut suomalaisten rakastamaa suklaata, lakritsia ja marmeladeja jo 150 vuoden ajan. Näitä suussa sulavia herkkuja tuotetaan edelleen Brunbergin tehtaassa Porvoossa, yhdessä kaupungin suosituimmista käyntikohteista. Erityisesti suukot ovat ikisuosikkeja, jotka tuovat monelle nostalgiset muistot lapsuudesta mieleen. Tuttujen makeisten rinnalle yhtiö on lanseerannut vuodelle 2021 juhlamaun, herkullisen mustaherukkasuukon.

Brunberg suukot
Mikä Brunbergin suukoista on suosikkisi? Kuva: Brunberg

Kasvu tavoitteena

Tuotanto- ja tuotekehityspäällikkö Hannu Porttila on työskennellyt arvostetussa ja perinteikkäässä yrityksessä vuodesta 2020 lähtien.

Hän pitää tuotannon jatkuvaa kehittämistä tärkeänä ja uskoo, että sillä varmistetaan mm.:

 • omien työntekijöiden viihtyvyys ja työturvallisuus
 • tuotteiden hyvä tuoteturvallisuus, toimitusvarmuus ja asiakastyytyväisyys
 • tuottavuuden ja kannattavuuden parantaminen.

Tuotannon tehokkuusseurannan digitalisointiin selvä tarve

Koska makeistuotannon seuranta ja kehittäminen perustui pitkälti käsin tehtäviin kirjauksiin, halusi Porttila lähteä kehittämään tuotantoa digitalisoimalla valmistusprosessien tehokkuusseurannan.

Manuaalinen seuranta aiheutti haasteita, kuten:

 • Tuotannon seuranta ja kehittäminen oli ihmisten epätarkkojen kirjausten, kokemusten ja muistin varassa. 
 • Tuotannossa ei ollut luotettavaa tietoa esimerkiksi tuntitason valmistusmääristä.
 • OEE-mittareita käytettävyys, nopeus ja laatu ei pystytty seuraamaan riittävän laajasti ja totuudenmukaisesti
 • Valmistusta hidastaviin juurisyihin ei ollut riittävää näkyvyyttä.

RS Production käytössä Brunbergin tuotantolinjalla.
RS Production käytössä Brunbergin tuotantolinjalla. Kuva: Brunberg

Kumppanin osaaminen ja järjestelmä vakuuttivat

Porttila tilasi Novotekilta esittelyn RS Productionista ja vakuuttui heidän osaamisestaan ja hyvältä vaikuttavasta järjestelmästä. RS Production on pohjoismaiden markkinajohtaja ja lukuisat yritykset ovat kehittäneet merkittävästi tuotantoa sen avulla.


Yhteistyössä Novotekin kanssa Brunberg otti RS Productionin käyttöön kahdella tuotantolinjallaan.

”Novotek on asiantunteva kumppani. Heidän vankan osaamisen ja kokemuksen myötä kaikki sujui suunnitellun aikataulun mukaan. Otimme järjestelmän käyttöön kahdessa vaiheessa. Mikään ei myöhästynyt, ja järjestelmä oli käytössä ensimmäisellä tuotantolinjallamme jo reilussa kuukaudessa.”

Avaimet tuotannon nykyaikaiseen kehittämiseen – 4 tärkeää hyötyä

Tänä päivänä Brunbergilla on jo lähes vuoden kokemus järjestelmän käytöstä. Porttila on tyytyväinen sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja etuihin.

Hänen mukaansa RS Productionin neljä merkittävintä hyötyä Brunbergille ovat:

1. Reaaliaikaista tietoa tuotannon kyvykkyydestä

“Tarkan ja luotettavan tuotantodatan avulla meillä on aiempaa parempi käsitys tuotannon kyvykkyydestä. Voimme suunnitella tuotantoa huomattavasti paremmin nyt, kun meillä on realistista tietoa siitä, mitä linjoilla voidaan kunakin päivänä valmistaa.”

RS Production -järjestelmän avulla Brunberg saa automaattisesti ja jatkuvasti reaaliaikaista tietoa tuotannosta, esimerkiksi:

 • linjojen aloitus- ja lopetusajoista
 • tuotanto- ja hylkymääristä
 • tuotantolinjojen häiriöistä – niiden syistä ja toistuvuudesta
 • lisätarkkuutta jäljitettävyyteen.

Porttilan mukaan jo pelkästään tieto tarkoista tuotantoajoista auttaa pysymään paremmin suunnitellussa tuotantoaikataulussa. Näin järjestelmä sitouttaa kaikkia paremmin yhteiseen tekemiseen.

“On iso merkitys, että henkilöstömme näkee suoraan edellisvuoron tuotantotiedot näytöiltä ja tietää, mistä jatkaa.”

Näytöltä seuraavan vuoron henkilöstö pystyy havaitsemaan myös edellisessä vuorossa olleet ongelmat. Näyttö tukee myös päivittäisjohtamisen ideaa ja helpottaa tuotantoinformaation jakamista.

2. OEE-mittarit tuotannon suunnitelmallisen kehittämisen tueksi

RS Production -järjestelmän avulla yhtiö saa monipuolista ja tarkkaa tietoa OEE-mittareista, jotka ovat yleisiä tuotannon tehokkuuden tunnuslukuja. OEE-mittareihin perustuva seuranta auttaa kehittämään tuotantoa nopeuden, laadun ja käytettävyyden näkökulmista. Näin kehittäminen ei jää arvailun tai mutu-tiedon varaan.

“Nyt kun tuotantolinjoille tehdään muutoksia, saamme järjestelmästä heti luotettavaa tietoa siitä, toimivatko muutokset vai eivät. Näin meillä on nyt parhaat mahdollisuudet tuotannon kehittämiseen.”

3. Tuotantolinjojen käytettävyyden maksimointi – Ennakoiva kunnossapito

Yksi Brunbergin suurimmista syistä järjestelmän hankintaan oli parempi kunnossapitotiedon saatavuus. Jotta tuotantolinjat voidaan pitää tuottavina ja tehokkaina, on niiden käytettävyyden jatkuva optimointi keskeistä. Tärkeä keino tähän on seisokkien ja tuotantohävikin minimointi.

“Järjestelmän avulla saamme nyt tietoa tuotannon pullonkaulojen juurisyistä. Jokin tuotantolinjan kone saattaa oireilla kerran päivässä tai viikossa. Ilman RS Productionia tämä voisi jäädä huomaamatta. Järjestelmän avulla saamme ennakkoon tietoa rikkoontumassa olevista osista.”

4.Luotettavaa tietoa investointipäätösten tueksi

Porttila näkee arvokkaana, että järjestelmä tuottaa tietoa myös investointipäätösten tueksi. Tuotantolinjoja koskevat kone- ja laiteinvestoinnit voivat olla huomattavan suuria, eikä niitä ole järkevää tehdä nopeiden päätösten perusteella. Myös investoinnin takaisinmaksuaika on tärkeä pystyä laskemaan.

“Mitä isommasta investoinnista kyse, sitä enemmän tarvitaan dataa pitkältä aikaväliltä nykyisten laitteiden toimivuudesta. RS Productionilla saamme luotettavaa dataa laitteiden toimivuudesta tai toimimattomuudesta.”

RS Production avulla saadaan tieto tuotantokoneiden tehokkuudeesta kaikkien nähtäville
RS Productionin avulla data saadaan kaikkien nähtäville. Kuva: Brunberg

Tuotantoympäristöön sopiva helppokäyttöinen järjestelmä

Porttila on kaikin puolin tyytyväinen RS Production -järjestelmän hankintaan. Sen avulla yhtiö voi kehittää tuotantoa tukemaan vahvemmin liiketoiminnan kasvutavoitteita.

Myös järjestelmä itsessään on otettu hyvin käyttöön henkilöstön keskuudessa.


“Seurantaa ja kirjaamista voi tehdä helposti kesken makeisvalmistuksen, mikä on merkki tuotantoympäristöön hyvin sopivasta työkalusta. Suosittelen järjestelmää muille tuotannollisille yrityksille. Ollaan tykätty – on toimiva järjestelmä.”

Hannu Porttila, tuotanto- ja kehityspäällikkö, Brunberg

Lisätietoja

Kerromme mielellämme lisää!

Myyntimme ja asiantuntijamme auttavat sinua löytämään parhaan ratkaisun haasteeseesi ja ympäristöösi.

Ota yhteyttä