Mitä SCADA tarkoittaa?

SCADA, eli Supervisory Control and Data Acquisition, on järjestelmä, jota käytetään tuotantoprosessien valvontaan ja ohjaamiseen. Järjestelmä valvoo laitteita, kuten antureita, venttiilejä, pumppuja ja moottoreita. Se tarjoaa käyttäjälleen reaaliaikaisen kokonaiskuvan tuotannon tapahtumista myös etänä.

SCADA-järjestelmä tuli markkinoille ensimmäisen kerran 1960-luvulla. Se vakiinnutti nopeasti asemansa ja on nykypäivänä keskeinen osa teollisuuden automaatiota. Sitä käytetään laajalti eri tuotantolaitoksissa ja tehtaissa.

SCADA-järjestelmän tarjoaman kokonaiskuvan avulla käyttäjät voivat tehdä parempia päätöksiä ja optimoida tuotantoaan. Tehokas järjestelmä voi tuoda merkittäviä säästöjä ajan ja kustannusten suhteen muun muassa vähentämällä energian kulutusta ja havaitsemalla laiteviat välittömästi.

Yksinkertaisuudeessaan järjestelmä koostu tietokoneista, verkkopohjaisesta kommunikaatiosta ja graafisesta käyttöliittymästä, jota kutsutaan HMI:ksi.

Mitä HMI tarkoittaa?

SCADA viittaa itse järjestelmään, joka ohjaa tuotantoa, kun taas HMI, Human Machine Interface, viittaa käyttöliittymään koneen ja ihmisen välillä. HMI tuo tiedot ihmisten näkyville graafisessa muodossa.

Tehtaan tai laitoksen valvonta ja hallinta tapahtuu HMI:n avulla – esimerkiksi tietokoneen näytöltä tai tabletilta. HMI:n avulla käyttäjät voivat esimerkiksi:

  • antaa komentoja
  • säätää parametreja
  • muuttaa asetuksia
  • kuitata hälytyksiä
  • tarkastella trendikäyriä

Modernit SCADA-järjestelmät sisältävät High Performance HMI objektikirjaston. Kirjasto tarjoaa käyttäjille optimoidut kuvakkeet, joiden avulla visuaalinen tieto voidaan tulkita helpommin, nopeammin ja virheettömämmin.

HMI SCADA grafiikka: Miten SCADA toimii

Näin HMI / SCADA toimii

Järjestelmä koostuu neljästä osasta:

Tietokone

SCADA toimii tietokoneella. Täällä kerätään prosessidata ja lähetetään ohjauskäskyjä liitettyihin laitteisiin.

PLC ja RTU

PLC:t (Programmable Logic Controllers = ohjelmoitavat logiikat ) ja RTU:t (Remote Terminal Units = etäterminaalilaitteet ) ovat yhteydessä antureihin ja mittauslaitteisiin sekä tietokoneeseen.

Kommunikaatio

Järjestelmien ja koneiden välinen kommunikaatio voidaan toteuttaa eri protokollien avulla (OPC, OPC UA, Modbus ja TCP/IP).

HMI

HMI on käyttöliittymä, joka esittää tiedot operaattoreille. HMI voi olla sama tietokone, jolla SCADA-järjestelmä pyörii tai ulkoinen tietokone, teollisuusnäyttö, tabletti tai älypuhelin.

Integraatio muiden teknologioiden kanssa

SCADA on helppo yhdistää muihin teknologioihin, esimerkiksi Historianaikasarjatietokantaan, joka kerää ja tallentaa teollisuusdataa.

SCADA käytössä

Miten SCADA-järjestelmä toimii käytännössä? Tässä on esimerkki:

SCADA antaa operaattorille ilmoituksen tuotannossa ilmenneestä virheestä. HMI:stä voidaan nähdä, että pumppu toimii oikein, mutta virtausmittari näyttää, että putkeen pumpataan liikaa nestettä. Operaattori voi väliaikaisesti sulkea pumpun ja nähdä reaaliajassa toimintansa vaikutuksen ja tehdä tarvittavat toimenpiteet ongelman ratkaisemiseksi.

SCADA -järjestelmän avulla operaattoreilla kuluu vähemmän aikaa ongelman etsimiseen ja he löytävät kriittiset tiedot nopeammin. Tuloksena vähemmän käyttökatkoja, matalammat kustannukset ja optimaalisempi toiminta.

Testaa taitojasi SCADA-pelissä!

Pystytkö pitämään SCADA-järjestelmän hallinnassasi? Pidä Water Townin asukkaat tyytyväisinä ohjaamalla kaupungin vedenhuoltoa. Vältä käyttökatkokset ja pidä kulut kurissa.

SCADA game GE
Myös nämä teollisuudenalat hyödyntävät SCADA-järjestelmiä
Energia
Vesi
Lääketeollisuus
Valmistava teollisuus
Kiinteistöt
Infrastruktuuri

Tarjoamamme HMI / SCADA-järjestelmä: iFIX

Tarjoamamme iFIX HMI/SCADA järjestelmä on osa GE Digitalin Proficy-tuotesarjaa. Proficy tuotteet on suunniteltu teollisuusyritysten käyttöön, ne ovat toimintavarmoja ja helposti mukautettavissa eri alojen yksilöllisiin tarpeisiin.

iFIX sulautuu saumattomasti yhteen esimerkiksi näiden Proficy tuotteiden kanssa: Historian – aikasarjatietojen käsittelyyn ja Operations Hub -vielä paremman visuaalisuuden saavuttamiseen.

Proficy iFIX HMI/SCADA vises på PC, nettbrett og mobil.

iFIX HMI/SCADA

iFIX on kokonaisvaltainen ja moderni SCADA-järjestelmä High Performance HMI -objektikirjastolla. iFIX:iä hyödyntää maailman laajuisesti yli 100 000 yritystä!

Operations Hun tietokoneen näytöllä ja tabletissa

Proficy Operations Hub

Operations Hubin avulla nostat visuaalisuuskyvykkyydet täysin uudelle tasolle. Helppokäyttöinen no-code käyttöliittymä helpottaa tietojen analysointia, käyttöä ja jakamista. Teet parempia päätöksiä nopeammin.

Historian GE Data käyttöliittymän esimerkkikuva tietokoneen näytöltä

Proficy Historian

Historian on suunniteltu tuotantotietojen keräämiseen, tallentamiseen ja jakeluun. Sen valmiit rajapinnat, erinomaiset skaalautuvuus -ominaisuudet, pilvivalmiudet ja ensiluokkainen tietoturva tekevät siitä helpon valinnan teollisuusympäristöön.


Jäikö sinulle kysymyksiä aiheesta HMI / SCADA?

Haluatko tietää lisää tarjoamastamme SCADA-järjestelmästä? Pohditko, että vastaako se teidän tarpeitanne? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme alla olevan lomakkeen kautta. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian, yleensä 24h sisällä.