Home Insights High Performance HMI – 4 myyttiä
HMI/SCADA, IIoT

High Performance HMI – 4 myyttiä

Mitä tapahtuu, kun vanha monimutkainen HMI-järjestelmä korvataan uudella, minimalistisella käyttöliittymällä? Kokemuksemme mukaan moderni järjestelmä ehkäisee käyttäjien virheitä ja auttaa lyhentämään vasteaikoja. Tässä kirjoituksessa käsittelemme neljää tavanomaista vasta-argumenttia tälle muutokselle.

Ihmisaivot ovat uskomattomat. Prosessoidessaan visuaalista informaatiota aivomme eivät vain heijasta meille näkemäämme, vaan ne pyrkivät ennen kaikkea ymmärtämään sitä mitä näemme. Aivojen kyky ymmärtää näkemäänsä vaikeutuu huomattavasti ja muuttuu jopa mahdottomaksi, jos näkemämme kuva on liian monimutkainen ja vaikeaselkoinen. Kuvassa saattaa olla liika värejä, siitä on mahdotonta erottaa keskipistettä tai hahmottaa johdonmukaista kulkua. 

Otetaan esimerkiksi alla oleva kuva. Se muistuttaa visuaalisesti keittiön sekatavaralaatikkoa, josta on vaikea löytää etsimäänsä. Kuvassa liian moni asia kilpailee huomiosta, eivätkä epänormaalit olosuhteet erotu joukosta. Alla olevan kuvan ymmärtäminen vaatii koulutusta ja saattaa hidastaa käyttäjän kykyä vastata esiin tuleviin ongelmiin.

Vanha HMI käyttöliittymä
Vanhat HMI näytöt saattavat olla häiritseviä ja käyttäjän on hankala erottaa epänormaalit olosuhteet normaaleista.

Myytti 1:
“High Performance HMI on tylsä ja harmaa näyttö, jossa on paljon vähemmän ominaisuuksia kuin edeltäjässään. Nämä asiat eivät helpota työtäni millään lailla.”

High Performance HMI:n standardi pitää sisällään laajan kattauksen ominaisuuksia, jotka yksinkertaistavat käyttöliittymää, nopeuttavat käyttäjän vasteaikaa, parantavat ongelmien ja hälytysten ratkaisuja ja samaan aikaan auttavat minimoimaan virheitä. Värit ja harmaasävyt ovat osa standardia. Standardi pitää sisällään myös kontekstuaalisen asettelun, navigoinnin, muodot, fontit ja paljon muuta.  

High Performance HMI käyttöliitymän standardi
High Performance HMI käyttöliittymän näyttö pitää sisällään yksinkertaisen valikoiman värejä, muotoja ja fontteja Näiden standardien avulla pystytään selkeästi havainnollistamaan tuotannon sen hetkinen tila.
Uusi HMI-käyttöliittymä. Esimerkki kuvassa iFix 2022
Kun tuodaan yhteen erilaiset värit ja muodot saadaan aikaan käyttöliittymä, joka antaa välittömästi helposti ymmärrettävän yleiskuvan käyttäjälle.  

Kehittyneet HMI näytöt osaavat ottaa myös valaistuksen huomioon. Tämän ansiosta ne tarjoavat yhtä hyvän näkymän niin sisällä kuin ulkona kuin myös päivällä ja yöllä.

Myytti 2:
“Tarvitsen kaiken kattavan, todellisen näkymän tuotannon prosesseihin.”

Katso alla olevia kuvia. Vasemmalla olevassa kuvassa on esitetty Oslon metroverkosto siten, miten se on todellisuudessa rakennettu. Oikealla olevassa kuvassa eri linjat on taas jäsennelty ja jokaiselle linjalle on annettu oma erillinen värinsä. Näin tieto on visualisoitu käyttäjäystävälliseen muotoon, jonka avulla voi selvittää nopeasti miten päästä haluamalleen asemalle.

Oslon metroverkosto
Jäsennellyt kuvat ovat helposti ja nopeasti ymmärrettävässä muodossa. Kuvitus: Wikimedia Common

Kun etsit verkosta optisia illuusioita, löydät tuhansia esimerkkejä samasta ilmiöstä. Optisia illuusioita on viihdyttävä katsella. Ne kuvastavat hyvin sitä, kuinka aivomme pyrkivät aina ymmärtämään näkemäämme.

Sama periaate pätee, kun yritetään löytää tarvittava tieto erittäin monimutkaisista järjestelmistä. Tieto on esitettävä siten, että käyttäjän olisi mahdollisimman helppo skannata näkemänsä, havaita poikkeamat ja toimintaa vaativat tehtävät.

Myytti 3:
“Käytössäni olevat näytöt ovat yksilöllisiä ja ne on luotu juuri minulle. Miten High Performancen ”yksi malli kaikille” voisi muka toimia paremmin?”

High Performance HMI tulisi nähdä ennen kaikkea kehyksenä, jota voi soveltaa mihin tahansa tuotantoympäristöön. Se pitää sisällään laajan valikoiman visuaalisia elementtejä, jotka mahdollistavat näytön mukauttamisen eri käyttötarkoituksiin. Yksinkertaisia, toistettavia muotoja käyttämällä ja perusväripaletin avulla saadaan epänormaalit tilanteet näkymään selkeämmin. Kaikki mitä tarvitset, on edelleen saatavilla, mutta se esitetään modernissa käyttöliittymässä. Uuden käyttöliittymän ansiosta etsimiseen ja navigointiin menee vähemmän aikaa ja voit tehdä päätöksiä nopeammin.

Luo omia Dashboardeja helposti drag & drop -periaatetta hyödyntämällä, täysin koodittomasti. Tutustu Proficy Operations Hubiin täältä.

Myytti 4:
“Olen käyttänyt nykyistä järjestelmää jo kymmenen vuotta. Tiedän tasan tarkkaan, missä kaikki on.”

Muutos saattaa tuntua turhalta ja hankalalta, kun on tottunut perinteiseen näyttöön. Olemme kuitenkin saaneet todistaa, kuinka kokeneet käyttäjät ovat positiivisesti yllättyneet, kun uutta lähestymistapaa on verrattu perinteiseen malliin. High Performance HMI voisi verrata, vaikka toimiston siivoamiseen. Sinulla on edelleen kaikki tarvitsemasi työkalut – mutta nyt ne on paljon helpompi löytää.

Monilla teollisuuden yrityksillä käyttäjät ovat erikoistuneet eri osa-alueisiin. He tuntevat on käyttöjärjestelmänsä läpikotaisin. Haasteena onkin se, kun jonkun muun täytyy ottaa sama järjestelmä haltuun. Kokenut työntekijä saattaa vaihtaa työpaikkaa tai jäädä eläkkeelle. High Performance HMI:n avulla uusien käyttäjien kouluttaminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa.

High Perfomance HMI on jo täällä – oletko valmis?

Yhteenvetona, High Performance HMI kasvattaa todistetusti tiimien ja toiminnan tehokkuutta. Käyttöjärjestelmä on helppo oppia, sen ansiosta reagointiajat ovat lyhyemmät, työskentelystä tulee turvallisempaa ja laadukkaampaa. Intuitiivisen järjestelmän ansiosta navigointi on helppoa ja käyttäjä näkee välittömästi, mihin tulee reagoida.

Tämän artikkelin on alunperin kirjoittanut Scott Duhaime, GE Digital. Alkuperäisen kirjoituksen voit lukea täältä.

Lisää asiantuntijamateriaalia